HTML

Blogok helyett

Olvass könyveket blogok helyett! Ha meg nem akarsz, akkor olvasd ezt a blogot, hátha közben mégis megjön a kedved az igazi könyvekhez! Vagy azért, mert annyira szar a blog, vagy azért, mert annyira fasza. Nekem így is, úgy is jó lesz. Küldetés teljesítve! Rendhagyó szösszenetek könyvekről, amiket csak úgy ismerünk: a kötelezők. Nem szeretjük őket, mert ezzel az elnevezéssel akarják ránk tukmálni őket, pedig egészen szerethetőek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Lehetséges az ösztönök legyőzése magasabb eszmékért? Képesek vagyunk számunkra örömet okozó dolgokról lemondani, csak hogy megdicsőüljünk vagy ez csak a regényhősök kiváltsága? Nem paradox, hogy miközben a teljes kielégülést keressük, a nihil állapotába kerülünk, elfelejtünk élni? Könnyebb mindenkinek saját magánvallásokat kialakítani, melyeknek szabályait maga rendezheti, minthogy megpróbáljunk a világ rendjébe egyenként, egyéniségként, de egységet alkotva beleilleszkedni?

Miért menekülünk a művészetbe? Miért olvasunk folyton könyveket? Nem jobb lenne élni és megélni, mint arról ábrándozni, hogy egyszer majd mi is…?

Azért szeretjük manapság ennyire a művészetet, mert sokkal könnyebb rajta eligazodni, mint a való életen. Gondolkodunk ugyan, de csak azért, hogy eldöntsük, egyetértünk-e a készen kapott megoldásokkal. Ugyanakkor ahhoz, hogy ennek igazságtartalmát belássuk, bevalljuk akár csak önmagunk számára is, hogy a világ a mi lelkünknek túl groteszk, ahhoz gyávák és túlságosan is rátartiak vagyunk. Kudarcot vallunk benne. Könyvekbe, művészetekbe, piába, nemi kicsapongásokba menekülünk, mert így nem kell megbirkózni a mindennapi élettel. Aztán mikor lebukunk, még örülünk is, hiszen amíg mindenki arra figyel, hogy már megint milyen erkölcstelenül/otrombán/bolond módjára viselkedtünk, addig senkinek sem kell magyarázkodnunk az egyszerű hétköznapoktól való félelmünk miatt. Hogy unatkozunk. Hogy nem leljük örömünket szeretteinkben. Hogy nem becsülünk a világon semmit.

Mindegy. Ne is törődj vele. Csak olvass könyveket. Én is azt teszem.

(Aldous Huxley: Pont és ellenpont)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogokhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr782121061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása